2011. október 11., kedd

Sunshine Walk

Vasárnap délután úgy döntöttem, hogy a süteményt "ágyban párnák közt falni meg" helyett inkább kimegyek a kertünk végébe fotózni pár szigorúan amatőr képet a Mátráról, meg a Kékesre igyekvő nagyon nagy oláh felhőkről. Persze egyértelmű volt, hogy akkor kezdtek jönni az igazán szép felhők, mikor már hazafelé indultam, de ennek ellenére sikerült összehozni pár képet (aminek a negyedét ki kellett dobni, mert belelógott az ujjam). Íme egy videó az eredményről:



A videót telón vágtam meg iMovie segítségével, ami kb háromnegyed órát vett igénybe, mert annak ellenére, hogy iPhone 4 tulaj vagyok már jóideje, még csak most ismerkedtem meg ezzel az alkalmazással. Gyakorlott felhasználók szerintem fele ennyi idő alatt összedobják, de én így is boldog voltam vele.
A videóról még annyit, hogy nem sznobságból, de a vimeo-ra került, mert a YouTube kb feltöltéstől számított három percen belül törölné a hangsávot (vagy az egészet) szerzői jogokra hivatkozva, remélem itt nem lesz ilyen. Persze a vimeo-nak is vannak hátrányai, ha nem fizetsz elő a plus szolgáltatásra, akkor egy csomó nyomasztó dologgal próbálnak rád pszichésen hatni, mint pl a feltöltés utáni videófeldolgozás, ami nálam 1 óra 40 percet mutatott, majd három óra múlva rápillantottam, ekkor 1 óra 55 perc volt még hátra.
Mint utólag kiderült, nem szabad bedőlni annak a felszólításnak, hogy nyugodtan hagyd el az oldalt és majd értesítenek emailben, ha feldolgozták a cuccot. FASZT. Szépen ott kell hagyni a böngészőben egy megnyitott fülön az oldalt és néha rápillantani a visszaszámlálóra. Nekem az 1 óra 55 percnek hazudott várakozási idő 15 perc alatt letelt. Ha türelmetlen vagy, akkor könnyen áldozatul esel a számláló alatt szolidan megbúvó információnak: "a plus szolgáltatásra előfizetettek előre kerülnek a várakozási listán". Nem mondom, hogy nincs előnye, de aki nem akar mindenféle beállításba belenyúlni, részletes statisztikát kapni és csak ritkán tölt fel videót (mint én), annak fölösleges 13ezret kidobni az éves előfizura.
Visszatérve a képekre, itt megtekinthetők teljes egészükben, némi zajszűrés után (egyéb korrekciót nem alkalmaztam):